niedziela, 4 sierpnia 2013

Jabłecznik z kruszonką

Dawno już nie było słodkości. Ale już to nadrabiam. Mam dwa, a nawet trzy, asy w rękawie. Jednym jest tytułowy jabłecznik, a kolejne... już niedługo się dowiecie ;) Prezentuję Wam mega szybkie, mega proste i mega smaczne ciasto. Oczywiście, z owocami sezonowymi.


Potrzebne składniki:
roztopiona kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajek

Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Teraz trzeba przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo wlewać roztopiony, letni tłuszcz - wszystko delikatnie mieszać łyżką. Jabłka pokroić w ósemki (półksiężyce), posypać cynamonem i wymieszać. Rozłożyć je na wylanym cieście. W tym czasie można przygotować kruszonkę: szklanka mąki, szklanka cukru i pół kostki masła. Gotową kruszonkę rozsypać na jabłuszkach. Piec 45 min w 180°C










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz