sobota, 27 lipca 2013

Krokodylki - ogórki z chilli

Sezon na ogórki ciągle trwa. Na pewno wszyscy z was robią zapasy na zimę - to korniszony, to kiszone, może sałatka szwedzka...? Mamy teraz tyle przepisów, co i pomysłów. Ja proponuję krokodylki. Są naprawdę mało wymagające. A co lepsze, imprezy zakrapiane mocniejszym alkoholem nie obejdą się bez tych ogóreczków - przynajmniej u nas :)


Potrzebujemy:
2 kg małych ogórków
2 ząbki czosnku
3-4 łyżeczki chili
1 kg cukru
1 i 1/2 szklanki octu
4 łyżki soli
8 łyżek oleju

Umyte ogórki pokroić wzdłuż (ze skórką), posolić, wymieszać i pozostawić na 6 godzin. Po tym czasie odsączyć z wody, zalać GORĄCYM olejem, posypać chilli i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Ponownie wymieszać i zalać gorącą zalewą: 1 kg cukru i 1,5 szklanki octu (zagotować). Zostawić na kolejne 6 godzin. Następnie ogórki układać w słoikach i zalewać zalewą. Nie pasteryzować - wystarczy je mocno zakręcić. Ja ograniczyłam czas przygotowywania krokodylków do ok 8 godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz