Moja ukochana, najpyszniejsza i jedyna - owsianka :) Codziennie rano - tylko my! :)
Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonajmy się do owsianki!
Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Przekonajmy się do owsianki!
Od czerwca regularnie jem owsiankę. Widzę efekty, w końcu uregulował mi się metabolizm. Uzależniłam się od niej, nawet czasami mężowi ją robię na śniadanie. Dzień bez owsianki - dniem straconym :)
Właściwości odżywcze owsianki:
Owies jest nie tylko bogaty w białko, ale również posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych mu do funkcjonowania aminokwasów. Jedna porcja płatków owsianych zapewnia naszemu organizmowi:
- witaminę B6 – która poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega występowaniu anemii,
- witaminę B1 i kwas pantotenowy – które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci,
- substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój.
Moja ukochana owsianka zawiera również magnez, żelazo oraz witaminy. Płatki owsiane to także źródło błonnika, a przede wszystkim błonnika rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu. Tworzy on lepkie żele, które są odporne na działanie enzymów trawiennych. Wykazuje także właściwości prebiotyczne, czyli po prostu jest pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Owsianka na śniadanie dostarcza również kwasów tłuszczowych. Owies, ze wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu (aż 7%), w którym są bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ich wielką zaletą jest to, że:
- Zapobiegają powstawaniu zakrzepów.Odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
- Dbają o nawilżenie skóry.
- Łagodzą podrażnienia.
- Chronią przed nowotworami.
Jest jedno "ale" - trzeba ją jeść regularnie! Zresztą, bardzo łatwo się od niej uzależnić :) Udowodniono bowiem, że owsianka zjadana codziennie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Jest uwielbiana przez sportowców. Zajmuje trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze pokarmy świata. Posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Ma niewiele kalorii, a równocześnie likwiduje uczucie głodu. Dlatego też warto jeść owsiankę!
Najlepiej spożywać owsiankę przygotowaną na mleku z dodatkiem bakalii (rodzynek, suszonych moreli, żurawiny, orzechów) i/lub świeżych owoców (bananów, truskawek, jagód, jabłek). Owsianka jest daniem prostym w przygotowaniu. Ja przygotowuję ją w następujący sposób: płatki owsiane zalewam wrzątkiem, dodaję bakalie i czekam około 5-10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie zlewam nadmiar wody i zalewam ciepłym mlekiem (lub jogurtem naturalnym), możemy dodać owoce i śniadanko gotowe. Moja owsianka zawsze jest z rodzynkami, żurawiną, pestkami dyni, słonecznika lub migdałami, dodaję też połowę banana.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhv5bOrmkcQUYhCPY3lQpN_ziXEfYSWCbJZKXFF3sQSvr2kIqCt9Eeo8mBFS3fNvT4zR5hfoRbhLZu2h3aGG8IT9eLBJF3i23p4flknwPIgqLNmzcB82w0RH3z7BWKf01xLwO1Z-sTp8LU/s320/DSC_1088.JPG)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz