Wiadomo, że najlepszy obiad, to ten mamusiny :) Wykonanie tego dania nie jest trudnym zadaniem, tylko niestety czasochłonnym. Ale kiedy tylko zasiądziecie do stołu na cieplutki obiadek, szybko o tym zapomnicie :) Wspominać o aspekcie finansowym tego dania? chyba nie trzeba... Jak widzicie, same superlatywy - pycha i taniocha :)
Potrzebujemy tylko:
1 kapusta
1,5-2kg mięsa mielonego
1 torebka ugotowanego ryżu
podsmażona cebulka
W dużym garnku gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę na ok. 10 min. Po kolei odcinać liście, które już zdążyły zmięknąć. Obraną z wierzchnich liści kapustę z powrotem wkładamy do gotującej się wody, znowu odcinamy liście i tak do czasu, aż wykorzystamy wszystkie liście. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa. Mięso doprawić do smaku, dodać ryż i cebulkę. Na liście układać mięso i zawijać gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbeczki z sosem wykładamy liśćmi kapusty, które zostały. Gołąbki ułożyć tak, aby przylegały do siebie i wypełniały całą powierzchnię garnka. Do wrzątku, w którym gotowano kapustę wsypać trochę kucharka, ziele angielskie, liść laurowy (bądź po prostu kostkę rosołową) i zalać nim gołąbki. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu. Kiedy już można wyjąć ptaszynki :) z garnka, część pozostałej po gotowaniu wody przelać do innego rondla, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku, zagotować. Sos można zagęścić mąką i z powrotem zalać nim gołąbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz