środa, 26 czerwca 2013

Sałatka z kopru włoskiego i wędzonego łososia

Rozpieszczania ciąg dalszy - dla Żony od Męża. Tym razem lekka i przyjemna kolacja. Danie smaczne efektowne, ponieważ niesamowicie prezentuje się na talerzu. Ale co tam wygląd! Liczy się wnętrze, czyli w tym przypadku smak :)


Biegnijcie do sklepu po:
opakowanie wędzonego łososia
1 opakowanie świeżego szpinaku
1 koper włoski, zwany fenkułem
jabłko
oliwa z oliwek
ocet jabłowy/cytryna
sól, pieprz

Wykonanie sałatki:
Jabłko i koper włoski umyć i pokroić na cieniutkie plasterki (my użyliśmy szatkownicy). Plasterki jabłka i kopru należy wrzucić do miski z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby nie straciły koloru. Następnie myjemy szpinak i łączymy z odcedzonymi jabłkiem i koprem włoskim. W innej misce należy przygotować vinaigrette: oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku (ocet jabłkowy można ewentualnie zastąpić sokiem z cytryny). Do miski z sosem przerzucić sałatkę i wymieszać. Przygotować łososia - pokroić w paski. Propozycja podania poniżej :) Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz