Syrop z pędów sosny to lek, który zawsze powinniśmy mieć w domu. Pomoże on przy każdym przeziębieniu, katarze czy nawet zapaleniu oskrzeli. Wyleczy też kaszel, gdyż ma właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Pędy sosny wzmacniają nasz organizm poprzez witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne. Syrop świetnie smakuje z herbatą, naleśnikami czy nawet kanapką z serem białym lub żółtym.
Pędy sosny najlepiej zbierać na początku maja, nie mogą być one zbyt przerośnięte, najlepsze będą takie o długości ok. 8-10 cm. Pamiętajmy, ze nie wolno (!) ogałacać wierzchołków ze wszystkich pędów!
Młode pędy delikatnie oczyścić z brązowych łusek, następnie wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć.
Oczyszczone pędy warstwowo układać w dużym słoju - każdą warstwę pędów przesypywać cukrem. Na koniec mocno docisnąć drewnianą łyżką lub pałką.
Słoika nie zakręcamy, tylko zawiązujemy gazą. Słoik odstawić w słoneczne miejsce na jakieś 4 tygodnie. Należy pamiętać, aby od czasu do czasu przemieszać w słoiku, bądź potrząsać nim, aby cukier lepiej się rozpuścił. Gotowy syrop rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz