piątek, 28 czerwca 2013

Grillowane bakłażany z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Świetnie nadaje się jako kolacja, jest to naprawdę lekkie danie. Wstyd się przyznać, ale bakłażana poznałam dopiero w tym sezonie wiosennym. I znów jest to zasługa mojego Męża. Muszę powiedzieć, że początkowo byłam do tego warzywa dosyć sceptycznie nastawiona, ale już po pierwszym kęsie moje obawy zniknęły. Wtedy to była sałatka z grillowanymi bakłażanem i cukinią.

Przepis na dwie porcje:
1 bakłażan
1 paczka pomidorków koktajlowych 
2 mozzarelle
świeża bazylia

Bakłażan kroimy wzdłuż w cienkie plastry, solimy i pieprzymy - odłożyć na godzinę. Następnie grillujemy go (na patelni, w piekarniku bądź na grillu) z obu stron. Zdejmujemy, gdy nabierze koloru. Gotowe bakłażany układamy kolejno, na jeden z brzegów kładziemy mozzarelle, pomidorki i bazylię i zwijamy je w ruloniki. W naczyniu żaroodpornym układamy gotowe ruloniki i wkładamy do piekarnika na 180 stopni do czasu, aż ser zacznie wypływać. Teraz to dopiero będziecie się zajadać! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz