wtorek, 4 czerwca 2013

Młoda kapusta - grzechu warta

Uroki wiosny są cudne, można nawet pokusić się, że "pyszne"  :) Młoda kapusta jest takim jednym z darów wiosny. Wszystko, co jest z niej i z nią warte jest grzechu - poczynając od surówki po duszoną kapustę. I to Wam chcę zaproponować - duszoną młodą kapustę. Jest to danie, które robi się w godzinę i w godzinę znika:) Brak słów, by móc opisać ten smak, musicie sami spróbować. Poddacie się jej już po pierwszej łyżce!



Potrzebne składniki:
3 młode kapusty
250g boczników
500g pieczarek
300g boczku
pętko kiełbaski
5 pomidorów
5 szalotek
pęczek koperku

Wykonanie:
Kapustę przekroić na pół i poszatkować. Wrzucić do garnka, delikatnie skropić oliwą i dusić na małym ogniu. W tym czasie boczniaki i pieczarki umyć, pokroić w większe kawałki i lekko podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odsączyć olej i przełożyć grzyby do garnka z kapustą. Tak samo robimy z cebulą, boczkiem i kiełbaską. Gdy wszystko razem się już poddusi, na chwilę przed zdjęciem garnka z ognia, wrzucamy pokrojone w ósemki pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wsypać koperek i wszystko jeszcze raz wymieszać. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz