Sezon na rabarbar niedługo się zakończy, ale tym, którzy jeszcze nie zdążyli go wykorzystać gorąco polecamy kruszonkę z rabarbarem. W tym sezonie owy deser już kilkakrotnie pieścił nasze podniebienia. Kusi, kusi i jeszcze raz kusi.
Potrzebne produkty (mała porcja):
kilka sztuk rabarbaru
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej (opcjonalnie)
pól kostki masła
Wykonanie:
Na ok 2 godziny przed pieczeniem deseru, rabarbar należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem. Następnie z cukru, mąki i masła wyrobić kruszonkę, którą na godzinkę wkładamy do zamrażarki. Przymrożone ciasto ścieramy na większych oczkach. Jest to spód ciasta, który należy podpiec ok 10 min w 200C. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar, na który następnie ścieramy pozostałą część kruszonki. Piec jeszcze ok 45 min. Po upieczeniu całość można delikatnie polać sokiem, który puścił rabarbar.
P.S. Najlepiej smakuje podany na ciepło z lodami śmietankowymi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz