Być może słyszeliście jak słabej jakości chleb sprzedaje większość piekarni. Przeważnie jest to spowodowane konkurencją, która aby obniżyć cenę chleba kupuje słabej jakości produkty do jego produkcji. My proponujemy pieczenie własnego chleba, z mąki pełnoziarnistej, zdrowego i pysznego, który dostarczy dla organizmu wiele witamin i... endorfin:) bo pieczenie chleba sprawia naprawdę wiele radości!:)
Składniki:
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
1 kg mąki żytniej pełnoziarnistej
2 litry przegotowanej letniej wody
po jednej szklance:
- pestek dyni
- pestek słonecznika
- siemienia lnianego
- otrębów pszennych
- płatków owsianych
- można dodać śliwkę suszoną lub żurawinę
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
zakwas z poprzedniego pieczenia chleba
Skąd wsiąść zakwas (fot.1), jeśli pieczesz chleb pierwszy raz? Najprościej będzie udać się do piekarni i kupić odrobinę, z doświadczenie wiemy, że w zaprzyjaźnionej piekarni można dostać mały słoiczek nawet za darmo. Zakwas można przetrzymywać w lodówce maksymalnie dwa tygodnie.
Wszystkie składniki należy wymieszać "na sucho" (fot.2) i następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto, szczerze mówiąc wymaga to trochę siły. Następnie przełóż ciasto blaszek i pozostaw na ok. 10-12 godz, aby wyrosło (fot.3).
Rozgrzej piekarnik do 180'C i piecz chleb w tej temperaturze przez 1 godz. i 10 minut. Po wyjęciu chleba z piekarnika należy przesmarować skórkę wodą, dzięki temu będzie bardziej miękka. Nie ma chyba wspanialszej rzeczy od ciepłej kromki chleba posmarowanej masłem!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz