środa, 17 lipca 2013

Lasagne z cukinii

Oto mój dzisiejszy obiadek :) dietetyczna wersja lasagne :) baardzo nie chciało mi się jej robić, ale taki postawiłam sobie cel. I jakże się zdziwiłam, gdy już niecałą godzinę później ze smakiem pałaszowałam obiadek. Nawet moje ekspresowo śpiące dziecko nie zdążyło się obudzić :) Ale czy wiecie, jakie właściwości ma cukinia? To lekkostrawne warzywo ma wiele witamin i minerałów, jest świetne na odchudzanie, trawienie i odtrucie. Cukinia jest idealna dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ w większości jest złożona z wody, posiada również niską wartość kaloryczną - 100g tego warzywa to zaledwie 15-16 kcal. Cukinia jest zbawienna dla trawienia, a także posada właściwości odkwaszające. Będzie znakomita dla osób, które cierpią na nadkwaśność i zgagę czy dolegliwości refluksowe.


Potrzebne będzie:
średnie cukinie
300 dag mięsa mielonego
2 kulki mozzarelli
świeże zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn)
przyprawa do pizzy lub spaghetti
duża cebula
łyżka oliwy z oliwek

Cukinie pokroić w ok 2 cm plastry (ja to zrobiłam na krajalnicy), posypać przyprawą, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i włożyć na 20 min do piecyka nagrzanego do 220°C. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać mięso i dalej smażyć, a na koniec dodać posiekane zioła. Gotową i chrupiącą cukinię dzielimy na dwie części- jedną wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, na to mięso (polecam dodać, jeszcze w czasie smażenia, ząbek czosnku z praski i pomidory z puszki), na mięsko zetrzeć jedną kulkę sera, na ser pozostałą cukinię i ponownie ser. Całość zapiec razem - ok 10 min w 220°C. Gotowe :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz