poniedziałek, 22 lipca 2013

Roladki ze szparagami

Mam wielki problem - moje niespełna 7-miesięczne dziecko chyba przechodzi ząbkowanie. Nie mamy jeszcze ani jednego ząbka, dlatego lekarz powiedział, ze w tym momencie może wyżynać się więcej niż jeden ząb. Wysoka gorączka, biegunka, marudzenie i jęczenie przez sen :( Moje biedne maleństwo... Macie może jakieś rady dla mnie, jak mogę pomóc dziecku?
Kiedyś, dawno temu, znalazłam ten przepis w internecie i postanowiłam go w końcu wykorzystać i odpowiednio do posiadanych składników - zmodyfikować. Pyszny i bajecznie pachnący obiadek :) z pieczonymi ziemniaczkami w mundurkach (albo i bez :P). Trzeba się spieszyć, bo sezon na szparagi właśnie dobiega końca - ich zbiory trwają od wiosny do połowy lata.

Potrzebujemy:
8 plasterków szynki parmeńskiej lub chudego boczku (ja miałam tylko polędwicę łososiową)
pęczek szparagów
pierś z kurczaka
świeże zioła - bazylia, koperek, rozmaryn
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy z oliwek

Szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie. W tym momencie można przygotować sos: do miseczki dodajemy po łyżeczce musztardy, miodu i oliwy - wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. 
Na desce układamy plaster szynki parmeńskiej lub chudego boczku. Następnie kładziemy na nią rozbitą pierś kurczaka i smarujemy sosem miodowo-musztardowym. Na jednym z brzegów układamy 3 szparagi (można je poprzecinać wzdłuż), zioła i starannie zawijamy w roladkę. Po zawinięciu wszystkich szparagów, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. W internecie znalazłam taką radę, żeby główki szparagów przykryć folią aluminiową, aby się nie spaliły, ja tego nie zrobiłam i nic mi się nie przypaliło. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, roladki można posmarować sosem. Naprawdę jest to pyszny i dosyć szybki w wykonaniu obiadek :)
P.S. Jak da się zauważyć, na zdjęciu zamiast kurczaka jest schab. Robiąc te roladki byłam jeszcze na diecie hypoalergicznej ze względu na moje dziecko.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz